Bölgede bulunan höyük (toprak yığını) tümülüs (mezar veya mezarlık içeren toprark yığınları) ve inşaat kazıları eski dönemlere ait kalıntılardır. Hadiye mahallesindeki höyükte kazı çalışmalarında bulunan tarihi eseler M.Ö. 3000 yüzyıllarında bölgenin yerleşim merkezi olduğunu göstermektedir. 1958’de Mahmudiye merkezinde yer alan Hara Lojmanları inşaası sırasında 90 cm boyunda başında taç, sol elinde tenis raketi benzeri bir cisim tutan, sağ elinde ise önceden koptuğu tahmin edilen mermer bir insan heykeli ve kırık kanatlı br kartal heykeli bulunmuştur.
Osmanlı İmparatorluğu sırasında Mahmudiye ismini almıştır ilçe. İlçe adının kaynağı dönemi hükümdarı olarak bilenen ıslahatçı Gazi Sultan Mahmut Han-ı Sani’dir (1784-1839). İlçedeki eski tapu kayıtlarından da büyük bir kısım arazi Mahmut San-i Vakfı olarak görülmektedir. Kişilerin sahip oldukları tapularında da alınış yeri Mahmut San-ı Vakfı olarak kayıtlıdır. Osmanlı döneminde kumarcı Mustafa olarak bilinen eşkiyanın bölgedeki hakimiyetin sürmeye başlamıştır. İlk başlarda adil bir davranarak büyük bir toprak sahibi olmuştur kumarcı Mustafa. . 2.000.000 dönüm civarında araziye sahip olduğu rivayet edilmektedir.
Zamanla işi zorbalığa dökmüş, Sakaryabaşı’nda günümüzde kumarcı adasıyla anılan yerde bir şato inşaa ettirerek derebeyliğe başlamış ve çevrenin tek hakimi olmuştur. Bölgesinden geçmekte olan Osmanlı Ordusuna yiyecek içecek vermeyen kumarcı sarayın emirlerini de dinlemeyerek Saltanata karşı gelmiştir. Durumu öğrenen II. Mahmut bir fermanla kumarcıyı yakalattırmış ve 1804 tarihinde idam ettirerek şatosunu yaktırmıştır. Malları da Saltanata geçmiştir Gazi Sultan Mahmut Han-ı Sani son vermiştir. Saltanatın idaresi altına alınan büyük bölge yani çiftlik bataklık, sivrisineğin çokluğu ve sağlığa zararlı oluşu nedeniyle Vali Muzaffer Paşa Mahmudiye’ye nakledilmiştir. Böylece 1815 ‘te kurulan Çiftlik-i Hümayun 1830 ‘e kadar 28 parça halinde idare edilmiştir. Çiftlik Mahmudiye’ye taşındıktan sonra da eskiden olduğu gibi tarım, at ve koyun yetiştiriciliği sahası olarak kullanılmıştır.
Zamanla hayvan yetiştiriciliği ve ziraat işlerinin daha disiplinli ve verimli olarak idare edilmesine ihtiyaç duyulduğundan 1834 yılından itibaren Çiftliğe Müdürler tayin edilmiştir. Çiftlikat-ı Hümayunun merkezi olan Mahmudiye den başka çiftlik içerisinde Aziziye (Esenbel), Ertuğrul, Mandıra, Eminekin, Hamidiye mevkiilerinde çeşitli birimler bulunmaktadır.
Osmanlı İmparatorluğu sırasında Mahmudiye ismini almıştır ilçe. İlçe adının kaynağı dönemi hükümdarı olarak bilenen ıslahatçı Gazi Sultan Mahmut Han-ı Sani’dir (1784-1839). İlçedeki eski tapu kayıtlarından da büyük bir kısım arazi Mahmut San-i Vakfı olarak görülmektedir. Kişilerin sahip oldukları tapularında da alınış yeri Mahmut San-ı Vakfı olarak kayıtlıdır. Osmanlı döneminde kumarcı Mustafa olarak bilinen eşkiyanın bölgedeki hakimiyetin sürmeye başlamıştır. İlk başlarda adil bir davranarak büyük bir toprak sahibi olmuştur kumarcı Mustafa. . 2.000.000 dönüm civarında araziye sahip olduğu rivayet edilmektedir. Zamanla işi zorbalığa dökmüş, Sakaryabaşı’nda günümüzde kumarcı adasıyla anılan yerde bir şato inşaa ettirerek derebeyliğe başlamış ve çevrenin tek hakimi olmuştur. Bölgesinden geçmekte olan Osmanlı Ordusuna yiyecek içecek vermeyen kumarcı sarayın emirlerini de dinlemeyerek Saltanata karşı gelmiştir.
Durumu öğrenen II. Mahmut bir fermanla kumarcıyı yakalattırmış ve 1804 tarihinde idam ettirerek şatosunu yaktırmıştır. Malları da Saltanata geçmiştir Gazi Sultan Mahmut Han-ı Sani son vermiştir. Saltanatın idaresi altına alınan büyük bölge yani çiftlik bataklık, sivrisineğin çokluğu ve sağlığa zararlı oluşu nedeniyle Vali Muzaffer Paşa Mahmudiye’ye nakledilmiştir. Böylece 1815 ‘te kurulan Çiftlik-i Hümayun 1830 ‘e kadar 28 parça halinde idare edilmiştir. Çiftlik Mahmudiye’ye taşındıktan sonra da eskiden olduğu gibi tarım, at ve koyun yetiştiriciliği sahası olarak kullanılmıştır. Zamanla hayvan yetiştiriciliği ve ziraat işlerinin daha disiplinli ve verimli olarak idare edilmesine ihtiyaç duyulduğundan 1834 yılından itibaren Çiftliğe Müdürler tayin edilmiştir. Çiftlikat-ı Hümayunun merkezi olan Mahmudiye den başka çiftlik içerisinde Aziziye (Esenbel), Ertuğrul, Mandıra, Eminekin, Hamidiye mevkiilerinde çeşitli birimler bulunmaktadır.
1880-1885’de Kafkasya’dan gelen 30-40 hanelik çerkezlerin yerleştirilmesiyle Atikçerkez mahallesi oluşturulmuştur. Mahmudiye böylelikle kurulmuştur. Sonradan Atikçerkez mahallesine Bulgaristan, Romanya ve Rumali göçmenleri yerleştirilmiş ve Mahmudiye büyük bir köy halini almıştır.